Uutisia

Merkittäviä päätöksiä

Kirkkovaltuuston kokouksessa 2.5. käsiteltiin monta merkittävää asiaa.

Sahalahden kirkon katon korjaukseen ja seinien maalaukseen myönnettiin 950 000 euron määräraha. Kokouksessa oli mukana pääsuunnittelija, arkkitehti Mikko Suominen vastaamassa kysymyksiin. Hän kertoi mm. että kirkkoa ei voi enää maalata poistamatta vanhoja maalikerroksia, mikä lisää työtunteja. Kerroksia on paikoin 9 ja niin paksun maalikerroksen päälle ei voi saada kunnollista maalausjälkeä. Maalina on tarkoitus käyttää pellavaöljymaalia ja kirkon väri pysyy nykyisenkaltaisena. Kotokirkkolaisten ja muidenkin ryhmien ihmettelyyn kustannusarvion suuresta noususta oli tämä maalaukseen liittyvä seikka osasyy.

Kotokirkkolaiset pitävät tärkeänä Perhetalon toimintaa. On tärkeää tietää, miten Perhetalo on toiminut, jotta toimintaa voidaan jatkossa kehittää yhteistyössä viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden kesken. Valtuustoryhmämme jätti seuraavan ponsiesityksen: "”Kotokirkon valtuustoryhmä esittää, että ennen tämän vuoden lokakuuta kirkkovaltuustolle esitellään jossain yhteydessä perhetalon toimintaa,saavutettuja tuloksia ja tulevaisuuden tavoitteita." Valtuusto hyväksyi ponnen yksimielisesti ja se kirjattiin kohtaan , jossa toimintakertomus vahvistettiin.

Kirkkovaltuusto on kokouksessaan 27.4.2023 hyväksynyt ponnen, jonka mukaan ”Kotokirkon valtuustoryhmä esittää, että kirkkoneuvosto valmistelee seurakunnan tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman siten, että kirkkovaltuusto saa sen tiedoksi viimeistään ensi vuonna tätä kokousta vastaavassa kokouksessa.” Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunitelma on nyt uudistettu ja se hyväksyttiin tässä kokouksessa.


Tarkemmin kokouksen päätöksiin pääset tutustumaan tämän linkin kautta:


Kirkkovaltuuston kokoukset 



"Maan muokkasimme, veimme

sen multaan siemenen.

Työn toivossa me teimme

ja Luojaa rukoillen.

Soi hiljaisesti tuuli

ja laiho kohosi.

Näin Herra pyynnöt kuuli ja viljan kasvatti. "


Kuva: Maija Kirvesoja

Kiitos sadosta pelloilla ja puutarhoissa!

Sadonkorjuun kiitosjumalanpalvelusta ja Maaseutuväen kirkkopyhää vietettiin Kangasalan kirkossa 22.10.2023. Messussa saarnasi seurakuntapastori Ira Sirkiä. Kolehti kerättiin Maaseudun tukihenkilöverkolle. Messun päätösvirtenä laulettiin virsi 462: Soi kunniaksi Luojan... Jumalanpalveluksen järjestelyissä oli mukana Kangasalan Maaseutuseura. Maaseutuseuran naisosastot (Maa- ja kotitalounaiset) tarjosivat messun jälkeen kahvit Kirkonkylän seurakuntakodilla. Seurakuntakoti täyttyi kahvittelijoista ja iloinen puheensorina kuului joka pöydästä.

Maaseudun tukihenkilöverkko 


Vehkajärven kirkko on 1841 valmistunut Benjamin Hellénin suunnittelema puinen, torniton pitkäkirkko. Kirkkoa ylläpitää Vehkajärven rukoushuonekunta ja kirkkomaalla on Suomen ensimmäinen sankarihautausmaa.



Ponsiesitys tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta

Kotokirkon valtuustoryhmä Torsti Tulenheimon johdolla teki kirkkovaltuustolle 27.4.2023 henkilöstöraportin käsittelyn yhteydessä ponsiesityksen, että kirkkoneuvosto valmistelee tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman siten että kirkkovaltuusto saa sen tiedoksi viimeistään ensi vuonna tätä kokousta vastaavassa kokouksessa. Kirkkovaltuusto hyväksyi yksimielisesti ponsiesityksen ja lähetti sen kirkkoneuvoston valmisteltavaksi.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus pitää sisällään myös saavutettavuuden. Kotokirkko haluaa edistää Kangasalan seurakunnan henkilöstön ja seurakuntalaisten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Saavutettavuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Seurakunnan toiminnan tulee olla saavutettavaa kaikille fyysisistä rajoitteista, asuinpaikasta sekä iästä ja sukupuolesta riippumatta. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus tulee ottaa huomioon kaikessa toiminnassa.

Teksti ja kuva: valtuustoryhmän sihteeri Maija Kirvesoja

Lisää luottamustehtävävalintoja

Kirkkoneuvosto on kokouksessaan  24.1.2023 täydentänyt henkilövalintoja. Tällä kertaa täytettiin strategioihin, ystävyysseurakuntatyöhön ja johtokuntatyöhön liittyviä paikkoja.

Kotokirkkolaisten tehtävät:

Kirkkoneuvostoa edustaa Kuhmalahden kappelineuvostossa Matti Rauhalahti ja Kasvun johtokunnassa Mirja Jussila.

Ystävyysseurakuntatoimikuntaan valittiin Marko Wickholm ( varalle Torsti Tulenheimo), Saija Haavisto ( Marika Uusi-Illikainen) ja Eevaliisa Pentti ( Mirja Jussila).

Strategiatyöryhmän jäseniksi valittiin Heikki Lyytinen ja Marika Uusi-Illikainen.

Kiinteistötyöryhmään valittiin Jussi Haavisto ja Timo Koivukangas.

Kirkkopalvelut ry:n vuosikokousedustajaksi valittiin Torsti Tulenheimo.


Luottamustehtäviin valittuja

Kirkkovaltuusto valitsi  kokouksessaan 12.1. jäsenet kirkkoneuvostoon, johtokuntiin ja kappelineuvostoon.

Kotokirkolle tuli ryhmien välisessä neuvottelussa kirkkoneuvoston varapuheenjohtajan, Palvelun johtokunnan puheenjohtajan ja Yhteyden johtokunnan puheenjohtajan paikat sekä useita johtokuntien jäsenten paikkoja.

Kirkkoneuvoston varapuheenjohtajaksi valittiin Mirja Jussila (kuvassa). Mirja oli vaaleissa eniten ääniä saanut ehdokas. Hänen varajäsenekseen valittiin Tiina Simolin. Kirkkoneuvoston jäseniksi valittiin myös Maija Kirvesoja ( varalla Torsti Tulenheimo), Heikki Lyytinen (varalla Mikko Meurman) ja Matti Rauhalahti ( varalla Tapio Perttula).

Palvelun johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin Marko Wickholm( varalle johtokuntaan Kari Kerttula). Johtokunnan jäseniksi valittiin Teija Järvinen (varalla Petra Pohjola) ja Mikko Meurman (varalla Torsti Tulenheimo).

Yhteyden johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin Sirkka Tuhola ( varalle johtokuntaan Marika Uusi-Illikainen). Johtokunnan jäseniksi valittiin Kari Kerttula (varalle Pekka Syrjäniemi) ja Eevaliisa Pentti (varalle Irmeli Jokilampi).

Kasvun johtokunnan jäseniksi valittiin Ullamari Hakulinen ( varalle Tiina Köntti), Tero Linna (varalle Tapio Perttula) ja Jussi Muranen (varalle Tiina Simolin).

Kuhmalahden kappelineuvoston jäseniksi valittiin Pia Kirvesoja (varalle Minna Uusitalo) ja Matti Rauhalahti (varalle Juhani Yli-Hinkkala).

Tampereen ev-lut –seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto pyysi Kangasalan seurakuntaa nimeämään sairaalasielunhoidon johtokuntaan yhden jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen . Jäseneksi valittiin Marko Wickholm ja hänen varajäsenekseen Teija Järvinen.




Ansiomerkkejä

Kirkkovaltuuston kauden viimeisessä kokouksessa huomioitiin pitkään seurakuntatyössä mukana olleita valtuutettuja.

Seurakuntatyön kultainen ansiomerkki myönnetään vähintään 30 vuoden palveluksesta. Kultaisen ansiomerkin saivat Kari Kerttula ja Torsti Tulenheimo.

Hopeinen ansiomerkki myönnetään vähintään 20 vuoden palveluksesta. Hopeisen ansiomerkin sai Tapio Perttula.

Pronssinen ansiomerkki myönnetään vähintään  10 vuoden palveluksesta. Pronssisen ansiomerkin saivat Sirkka Tuhola ja Marko Wickholm.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Torsti, Marko, Tapio ja Kari.

Kuvaaja Maija Kirvesoja


Kotokirkon paikkamäärä ennallaan

Kotokirkko sai äänestäjiltä vahvan tuen seurakuntavaaleissa 20.10.2022. Kotokirkolla on päättyvällä valtuustokaudella 13 valtuustopaikkaa ja ne säilyivät. Tulos on hyvä ottaen huomioon senkin, että valitsijayhdistyksiä oli nyt neljä edellisten vaalien kolmen sijasta.

Vaalien äänikuningatar oli Mirja Jussila 109 äänellä. Hänen äänimääränsä oli suurin näissä vaaleissa annettu. Yli sadan äänen ylsi myös Kuhmalahden kappeliseurakunnan alueelta Matti Rauhalahti, hänen äänimääränsä oli 101.

Muut valtuustoon valitut ovat Heikki Lyytinen ( uusi,ääniä 67), Pekka Syrjäniemi ( uusi,61), Torsti Tulenheimo(59), Tapio Perttula (58), Ullamari Hakulinen( uusi,56), Marko Wickholm(54), Tero Linna (uusi,48), Jussi Haavisto(47), Kari Kerttula (45),  Maija Kirvesoja( 35) ja Mikko Meurman( uusi 32 ääntä) .

Ajatusten ja sävelten ilta

Kotokirkon vaali-iltaa vietettiin  10.11.2022 viihtyisässä Ellinsalissa. Paikalla oli enemmistö ehdokkaista ja yleisöä. Tilaisuuden juonsi Matti Rauhalahti.Lämminhenkisessä illassa pohdittiin välillä vakaviakin asioita. Seurakunnan merkitys nykyisenä aikana rinnallakulkijana on suuri.

Jutun kirjoittaja on koonnut joitain poimintoja ehdokkaiden ajatuksista. Ne ovat vain pieni raapaisu monipuolisen ja innostuneen ehdokasjoukkomme pohdinnoista. Ajatukset ovat suunnilleen siinä järjestyksessä kuin ne illan keskustelussa nousivat esille.

Viljely ja varjelu liittyy toisiinsa hyvin voimakkaasti. Luonto on julma, jos sitä ei varjele. Viljelijän pitää tehdä työnsä hyvin luonto huomioiden. -Tapio Perttula-

Ympäristön varjelemisessa omat arkivalinnat ovat tärkeitä. Käytän bussia, sillä keskustasta on hyvät bussiyhteydet. Seurakunnan tulee olla aloitteellinen ympäristöä varjelevissa toimenpiteissä. -Marika Uusi-Illikainen-

Olen pitänyt esillä vuosia ympäristödiplomin saamista ja nyt se näyttää vihdoin tulevan valmiiksi. Lastemme ja lastenlastemme tähden meidän on huomioitava ympäristöasiat paremmin. -Torsti Tulenheimo-

Seurakunnan tärkeä tehtävä on huomioida ihmiset vauvasta vaariin. Hyvä henkilöstöpolitiikka on hyvää taloudenpitoa. -Mirja Jussila-

.Talouden ja toiminnan hyvä suunnittelu ja suunnitelman mukaisesti toimiminen on tärkeää. Toiminnassa tulee huomioida seurakuntalaisten tarpeet ja suunnattava varoja sen mukaisesti.  -Maija Kirvesoja-

Henkilökunta on voimavara. Seurakunnan ei pidä sijoittaa rahoja riskikohteisiin. Hyvinhoidettu metsä on tärkeää myös taloudelliselta kannalta.. - Mikko Meurman-

Saattohoitotyön tekijänä olen huomannut, miten tärkeää on hiljainen läsnäolo ja vierellä oleminen. Kirkko on vahva vaikuttaja lähimmäisyyteen liittyvissä asioissa. Auttajan tulee huolehtia omasta jaksamisestaan ja hyvinvoinnistaan, jotta jaksaa auttaa. -Tiina Simolin-

Diakoniatyö on erittäin tärkeä työmuoto. Joulun alla autamme mm. lahjakortein kaikkein vähävaraisimpia. - Marko Wickholm-

Lähimmäisyys on arjen pieniä tekoja. Diakoniatyössä hyvinvointialueen aloittaminen ja nousseet elinkustannukset lisännevät osaltaan avun tarvetta. Vapaaehtoistyö tärkeää. -Sirkka Tuhola-

Pelko ja turvattomuus ovat lisääntyneet. Seurakunnan tehtävä on antaa apua ahdistukseen. On pohdinnan paikka, miten seurakunta voisi näitä palveluita kehittää.     -Heikki Lyytinen-

Henkinen turvallisuus pitää seurakunnassa sisällään myös työturvallisuuden. Suomessa on uskonnonvapauslaki, mistä saamme olla kiitollisia. -Ullamari Hakulinen-

Seurakunnassa on tärkeää huomioida yhdenvertaisuus ja tasa-arvo. Turvallisuuteen liittyy se, että me kaikki hyväksymme toistemme erilaiset näkemykset. - Timo Waris-

Veteraanin tyttärenä tiedä, että sotilaat selvisivät hyvin vaikeista tilanteista. Heille hengelliset perinteet olivat tärkeitä.  Meidän tulee arvostaa heitä, jotka rakensivat meille tämän isänmaan. -Eevaliisa Pentti-

Tuemme joulutorin tuotolla Kirkon Ulkomaanavun työtä. -Saija Haavisto-

Vammaisten ja kehitysvammaisten asiat ovat sydäntäni lähellä. Heidänkin joukossaan tämä maailmantilanne aiheuttaa ahdistusta.- Teija Järvinen-

Jumalanpalvelus- ja musiikkielämä sekä vapaaehtoistyö ovat tärkeitä ja niiden eteen olen työskennellyt Yhteyden johtokunnassa. -Kari Kerttula-

Seurakunnan kiinteistöstrategiaa oli mielenkiintoista laatia. On viisasta luopua osasta kiinteistöjä, joita ei välttämättä tarvita. Esimerkiksi Vatialassa on nyt käytössä vuokratila. -Jussi Haavisto-







Kirkollisveroprosenttia tulee alentaa

Sote-uudistuksen rahoitus vaikuttaa myös kirkollisverojen laskentatapaan. Valtiovarainministeriö on laskenut, että veroprosentin pitäminen seurakunnissa ennallaan merkitsisi Kangasalla noin viiden prosentin kiristystä verotukseen. Kirkkohallitus onkin vahvasti suositellut seurakunnille veroprosenttien laskemista.

Kangasalan seurakunnan talousjohtaja esitti kirkkoneuvostolle kirkollisveroprosentin laskua 1,40:stä 1,35:een. Kokouksessa esitettiinmyös veroprosentin säilyttämistä ennallaan.Koska seurakuntamme talous on viime vuosina vahvistunut eikä verorasituksen kasvattamiselle esitetty vahvoja perusteita, äänestimme veroprosentin alentamisen puolesta. Hävisimme äänestyksessä, joten kirkkoneuvosto on esittämässä kirkkovaltuustolle seurakunnan jäsenten verotuksen kiristämistä. Mielestämme näinä aikoina ei tähän ole perusteita, koska kuntalaisten talous on monen muunkin tekijän uhkaama.

Seurakunnan tulee tarkoin käydä kulurakenteensa läpi ennenkuin se kiristää verotusta.Kirkkovaltuustolla on vielä mahdollisuus ja valta päättää verotuksen laskemisesta.

Kirkkovaltuustoryhmämme yhteisen kannanoton ovat kirjoittaneet kirkkoneuvoston jäsenet Mirja Jussila, Maija Kirvesoja, Matti Rauhalahti ja Timo Waris.

Kirjoitus on julkaistu Kangasalan Sanomissa 28.9.2022.


Kotokirkon näkemys valtuuston päätökseksi

Kirkolliveroprosentista äänestettiin sekä kirkkoneuvostossa että valtuustossa. Neuvostossa Kotokirkon ryhmä oli yhtenäisenä veroprosentin laskemisen kannalla. Kirkkoneuvosto kuitenkin esitti äänin 6-5 kirkkovaltuustolle, että veroprosentti pidetään ennallaan eli verorasitusta nostetaan. 

Kirkkovaltuuston kokouksessa käytiin tiukka äänestys. Kotokirkon valtuustoryhmä oli yksimielisesti sitä mieltä, että veroa ei koroteta. ( Ennallaan pitäminen olisi käytännössä tarkoittanut verorasituksen nousua johtuen mm. verovähennysten poistumisesta kunta- ja kirkollisverossa.) Äänestys oli tiukka. Veroprosenttia päätettiin laskea äänin 17-14. Veroprosentti on ensi vuonna 1,35.

Kotokirkko on tarkan taloudenpidon kannalla. Seurakunnan talous on vakaalla pohjalla. Perusteita verojen nostamiselle ei  nyt ole. 

Kuvassa: Kokousta Suoraman seurakuntakodilla johti Torsti Tulenheimo. Vs. kirkkoherra Markku Viitala puhumassa.